Driegeleding groeit overal

seikatsuGelukkig is de driegeleding veel groter dan het handjevol mensen dat weet heeft van de driegeleding kan dragen. Daarmee kunnen anderen, die de driegeleding niet als driegeleding kennen, gewoon meedragen. Anders gezegd: de sociale driegeleding is als een gezonde oerkiem die overal kan groeien. Overal, dat is letterlijk overal ter wereld en ook overal, in ieder mens.
Op de website van de Summer Foundation verschijnen nieuwsberichten en beschrijvingen van initiatieven die dit soms heel mooi illustreren.

Bijvoorbeeld:
In Japan is er de Seikatsu Club, een verband waar 180.000 mensen lid van zijn. Ze organiseren zich ‘bottom up’, in kleine groepjes, en scheppen samen daadwerkelijk mee aan een economie die transparant georganiseerd is, die zich richt op de behoefte van de consument en die produceert met respect voor mens en milieu.
Klik hier om meer te lezen

Of kijk eens naar het Equal Opportunity Model van Diederik van Duyn, waarin producenten, handel en afnemers zich verenigen en in openheid overleggen over afname, kwaliteit, hoeveelheid en prijs van producten.
Klik hier om meer te lezen

De driegeleding groeit overal, ook waar er niet over gesproken wordt…

Ricardo Semler

Misschien lopen we in Driegonaal wel eens té ver voor de troepen uit. (Ligt dat aan ons, of aan de troepen?)

Gisteravond een inspirerende documentaire in Tegenlicht bij de VPRO. “Het levende bewijs dat radicaal anders werkt: minder regels en minder toezicht zorgen voor grotere productiviteit en geluk.” En zo is het maar net: moed, inspiratie en gezond verstand zijn voldoende om bestaande praktijken in nieuwe, hoopgevende werkelijkheid om te zetten.

In 1995 schreef Ben van Tilborg in Driegonaal (20e jaargang, nummer 2) een bespreking van het boek dat Semler toen al schreef: SEMCO-stijl.

Lees verder

Vernietiging van kapitaal en werkgelegenheid: nergens voor nodig

Zojuist in Met het oog op morgen gehoord: volgens een onderzoek van de Universiteit van Utrecht gaan in Nederland jaarlijks 80.000 banen en 2 miljard euro verloren omdat, meestal oudere,  ondernemers de lier aan de wilgen hangen. Ze hebben geen opvolger en vinden niemand die hun levensvatbare bedrijf kan of wil overnemen.

Zonde en nergens voor nodig!

Lees verder

Vertrouwen in de praktijk

Elk praktijk-initiatief waarin op basis van de driegeleding gewerkt wordt, is noodgedwongen beperkt van opzet. Wie zo bezig is, zal ook merken dat onze wetten en regels een consequent werken op basis van de driegeleding op fundamentele punten beperken of onmogelijk maken. Desondanks moeten we hopen dat er steeds mensen zullen zijn die zulke pogingen ondernemen.

Lees verder

Broodfonds

Even origineel als eenvoudig; met zorgvuldigheid uitgedacht en ontwikkeld; in de praktijk getoetst en overeind gebleven: één van de sympathiekste initiatieven van de laatste jaren: het Broodfonds.

Lees verder

Nieuwsbrief

De Driegonaal-nieuwsbrief verschijnt onregelmatig. Registreer hier!Sociale netwerken