De EU als economische gemeenschap? (EU en sociale driegeleding 3)

Op deze plaats, ons virtuele uithangbord langs de digitale snelweg, moet alles bij voorkeur beknopt. Geen lange gecompliceerde verhalen. Een beetje snel.
We doen ons best – maar de werkelijkheid leent zich soms niet voor deze snelle benadering. En deze snelle benadering leent zich dus niet altijd om de werkelijkheid beter te begrijpen.
Dit is bijvoorbeeld al een veel te lange aanloop; vooral als het hier moet gaan over economie, Europese Unie en sociale driegeleding. Want wat heeft deze aanloop dáár mee te maken?

Lees verder

Van de appel en de boom

Juist met de inzet van de nieuwste technologie is het in principe mogelijk dat productieketens zichtbaar worden gemaakt. Doet u even de ogen dicht?

De boer gaat over het land en zaait op zijn bewerkte akker. De zon verwarmt de aarde, een voorjaarsbuitje draagt bij aan een lekker vochtig en broeierig klimaat, kiemblaadjes openen zich. Stengeltjes groeien snel omhoog, de akker kleurt geleidelijk groen, van groen naar goud en… er wordt geoogst, bewerkt, vervoerd, gebakken en hup: daar ligt het brood op uw bord!

Lees verder

De moderne economie: broederschap of broederstrijd?

Als consument zijn we in de moderne economie verbonden met mensen van over de hele wereld. Stel dat we onze wasmachine demonteren. We verwijderen het plaatmateriaal, schroeven het bedieningspaneel eraf, verwijderen de trommel, schroeven de motor uit elkaar enzovoorts. Vervolgens bekijken we elk van de afzonderlijke onderdelen en vragen ons af: waar is dit onderdeel geproduceerd, van welke grondstof is het gemaakt, waar komt die grondstof vandaan? Hoe is dit alles samengebracht, gemonteerd, getransporteerd en uiteindelijk bij mij in huis terechtgekomen?

Lees verder

Nieuwsbrief

De Driegonaal-nieuwsbrief verschijnt onregelmatig. Registreer hier!Sociale netwerken