fotoDe bankiers van tegenwoordig zijn de hogepriesters van vroeger.
Hardlopend over de hei in Drenthe kwam ik een bankje tegen dat daar ooit in het kader van een gezamenlijke actie van Staatsbosbeheer en Triodos Bank geplaatst is.  Op dat bankje kun je lekker zitten, uitrusten en over het Balloër Veld uitkijken. Heel aangenaam!
Je kunt er ook mijmeren over de vraag waar het eigenlijk met de banken naar toe moet en wat de rol van de bankier in deze tijd kan zijn. Hebben wij hogepriesters nodig en waarvoor dan wel?
Hier een fragment uit een blogbericht naar aanleiding van dit bankje:

“(…) Nieuwe manieren van omgaan met geld en het concreet werken aan een economie van samen delen en samen werken zijn nog altijd nodig. De praktijken van bankiers hebben de wereld in een diepe crisis gestort. Maar de groei van de Triodos Bank, hoe verheugend ook, heeft nog niet tot fundamentele veranderingen geleid. In termen van marktaandeel is ook de zo sterk gegroeide Triodos Bank een dwerg.

Is het beleid van de bank gericht op verdere groei en vergroting van het marktaandeel? Dat zou dan een beleid zijn dat de bank met vele andere banken of ondernemingen gemeen heeft. Ik hoop maar dat men binnen de bank helder en resoluut bezig is met het voorbereiden van nieuwe stappen. Want koplopers worden ingehaald en zakken dan terug naar het peloton. En wie in het peloton zit, geeft geen richting aan.

Wat kunnen de volgende stappen zijn van een bank die de praktijk van het bankieren wil veranderen? Ik geloof dat ik mezelf daarbij de volgende vragen zou stellen:
(…)”

Lees de blog hier