noeUit de oude doos: het ideaal van de education permanent, de voortdurende scholing en ontwikkeling: de mens die zich alsmaar ontwikkelt! Wie dat goed doet en daarin volhardt… heeft kans om uit te groeien tot zo’n ander ideaal uit de oude doos: hij wordt uomo universalis, een mens die op alle fronten bekwaam is.
Wat een mooie idealen! Leven ze in onze tijd nog?

Vandaag drukte de Volkskrant een interview af met Noé van der Hulst, die recent door de regering is benoemd tot energie-ambassadeur bij de OESO. In het verleden was hij directeur-generaal Energie op het ministerie van Economische Zaken. In die hoedanigheid leverde hij een belangrijke bijdrage aan de privatisering van de energiebedrijven: ze werden allemaal verkocht in de verwachting dat  dankzij de wetten van de vrije markt alle energievraagstukken tot de beste oplossing zouden worden gebracht.

Noé wordt door “mensen die hem kennen” als “intelligent” omschreven. Als blijk van zijn permanente ontwikkeling en als markeringspunt op zijn route naar het universele mens-zijn, liet hij de Volkskrant optekenen dat zijn geloof in de vrije markt verdwenen is.

“Je kunt niet alleen op de markt vertrouwen”.
Dat zegt Noé, die zich alsmaar verder ontwikkelt, die in 2012 in een interview in het Financieel Dagblad zei “Ik vind het onbegrijpelijk dat Frankrijk het boren naar schaliegas bij wet verboden heeft”, en die ook anderszins niet stilzit: “Mijn filosofie is dat je niet moet blijven nakaarten”.

Wij wensen Noé een snelle en voorspoedige verdere ontwikkeling.
Ondertussen, zelf ook maar glibberend op weg naar het ideaal van de uomo universalis, vragen wij ons af hoe het mogelijk is dat Noé directeur-generaal Energie op het ministerie was.

Maar dat is natuurlijk het mooie: we zijn allemaal in ontwikkeling, we zijn allemaal op weg.

Drs. Teentjes