straattoneelParlementariërs en ministers uit verschillende Europese landen zijn geschokt nu naar buiten is gekomen dat de Amerikanen niet alleen in staat zijn alle vormen van ´geheime´ communicatie te onderscheppen maar dat ook doen.
“Alles wat kan wordt kennelijk ook toegepast”, verzuchtte een voormalig gezagsdrager vanmorgen in de Volkskrant.
“Goedemorgen deze morgen”, zeggen wij dan.

In de verhoudingen tussen landen zijn begrippen als ‘vriendschap’ of ‘bondgenoot’ instrumentele keuzes. Vrienden zijn degenen die jou verder kunnen helpen en dat is wederzijds. Hele grote sterke vrienden worden slechts jouw vriend als ze daar wijzer van worden, niet omdat je zo’n leuk landje bent.

De verontwaardiging en krokodillentranen die nu door politici worden getoond moeten we nemen voor wat het is: ongevraagd straattoneel van bedroevend niveau. Geef ze geen muntje maar zeg hen: “Als je niks te verbergen hebt, kan je er ook geen bezwaar tegen hebben dat alles wat je doet en laat geregistreerd wordt.”
Dat is immers tegenwoordig het argument waarmee u en ik worden opgerold.

Bij dit alles zou het aardig zijn eens ernstig de vraag zouden stellen: waarom hebben staten eigenlijk iets te verbergen?

In een betere wereld is de staat niets anders dan de dienaar van het volk. In die rol is volledige transparantie gepast.
Bij het behartigen van belangen kan een verborgen agenda ook geen rol spelen: dan zou het behartigen van eigenbelang neerkomen op het aantasten van het belang van de ander.

In die betere wereld zijn internationale betrekkingen tussen landen driegeleed:
– economische samenwerking gebaseerd op wederkerige afhankelijkheid
– recht dat gedeeld wordt met diegenen die het ook als recht erkennen
– cultuur die bruist, vrij is en wederzijds bevrucht.

Bijkomend voordeel: de hele spionage-industrie kan worden opgedoekt. De miljoenen mensen die er werkzaam zijn kunnen iets gaan doen waar andere mensen iets aan hebben en dat is mogelijk dankzij de miljarden die nu in die industrie besteed worden.

Naïef?
Niet naïever dan parlementariërs en ministers uit verschillende Europese landen die geschokt zijn nu naar buiten gekomen is…