Gelukkig maar: de 2% extra marge die AH van zijn leveranciers wilde, was niet bedoeld als een dictaat – zo melden de media vandaag. De ruim 110 leveranciers van AH die er in de afgelopen dagen bezwaar tegen maakten, de boeren die gisteren bij het hoofdkantoor van AH protesteerden, de delegatie van actievoerders die door een AH-directeur ontvangen zijn; ze hebben zich allemaal vergist, het was maar een misverstand.

En het geldt ook voor CNV vakbondsbestuurder Henry Stroek, die vandaag (Volkskrant) over Albert Heijn liet optekenen dat het “de mond vol [heeft] van duurzaamheid en eerlijke producten, maar kondigt vervolgens een eenzijdige maatregel aan richting leveranciers” – Henry: je was verstrikt geraakt in een misverstand.

Hoe blij kunnen we zijn nu dit alles een ‘misverstand’ is gebleken?
AH gaat wel met alle leveranciers gesprekken aan over het 2% -voornemen en zegt erbij dat deze gesprekken “niet vrijblijvend” zijn.

Ik lees dat als volgt: die 2% margeverhoging gaat er komen; leveranciers die er niet in mee willen of kunnen gaan zullen hun plaatsje op het felbegeerde AH-winkelschap op termijn kwijtraken; maar AH trekt er nu wat meer tijd voor uit dan in de brief waarmee dit misverstand op 2 september begon, werd aangekondigd.

Hoeveel meer tijd? Dat zal zo ongeveer de tijd zijn die de media nodig hebben om dit verhaal te vergeten.

Dit misverstand, zo kunnen we puur en eerlijk vermoeden, is dus van kortdurende aard en zal snel de wereld uit geholpen worden.