Zeist, zaterdag 25 maart
Harrie Salman: de spirituele bijdrage van Midden en Oost Europa (in de machtsstrijd tussen Rusland en de VS)

(voordracht, gevolgd door gesprek)
Verschillende volkeren kunnen vanuit hun historische ontwikkeling hun bijdragen leveren aan de ontwikkeling van de cultuur. In veel gevallen misbruiken belangengroepen deze bijdragen en buigen ze in hun voordeel om, zodat volkeren tegen elkaar worden opgezet in plaats van dat zij gaan samenwerken om de belangen van de mensheid te dienen. In de 20e eeuw is dit op grote schaal gebeurd door de elites van de Angelsaksische landen. Oorlogen tussen Europese landen zijn door hen georganiseerd, en daarnaast hebben zij op wereldschaal hun economische imperia gevestigd.

In dit grote speelveld tussen Amerika en Azië hadden de Midden-Europese volkeren een tussenpositie kunnen innemen om een derde weg met eigen sociale en spirituele inspiraties te openen. Daarmee zouden ook globaal de tegenstellingen tussen Oost, West en Zuid kunnen worden overbrugd, in een spirituele cultuur en rechtvaardige samenlevingen. In de Midden-Europese cultuur leefde een sterke drang de krachten van het vrije Ik tot ontwikkeling te brengen, waarmee de tegenstelling tussen het extreme individualisme van het Westen dat alleen op de materiele wereld is gericht, en het anti-individuele collectivisme van het Oosten kan worden overwonnen. In Midden-Europa zijn in de Sociale Driegeleding impulsen verschenen waarmee een samenleving kan worden opgebouwd waarin het vrije Ik een rechtvaardige samenleving kan inrichten, waarin het egoïsme wordt begrensd en het collectivisme wordt opengebroken.

We leven in een tijd waarin de spirituele en sociale bijdrage van Midden-Europa op alle mogelijk manieren wordt verhinderd. We zien nu in alle openbaarheid de opkomst van een technocratisch totalitarisme met een door de financiële elites gecontroleerde wereldregering, die ook de rijkdommen van Rusland in haar greep wil krijgen. De geest van Midden-Europa moet nu op wereldniveau weer tot leven worden gebracht. Wat we daarvoor kunnen doen is de vraag waarover deze voordracht het gesprek wil openen.

Opgave: is wenselijk en kan bij Els van Dongen: fiederels@ziggo.nl
Locatie: Rafaëlkerk, van Tetslaan 4, Zeist
Datum en tijd: 25 maart, 13.00 – 17.00 uur
Entree:  15,- Gelieve contant en gepast meenemen.
Organisatie: Kerngroep Sociale Driegeleding: Els van Dongen, Feiko van der Veen, Henk Hupkes, Coen Graaf

Zutphen, 1 april
Symposium: Onderwijs voor de toekomst!  – De vrijheid van de leerkracht als noodzaak

Wij denken dat ‘leerkracht’ een van de mooiste beroepen van de wereld is. Tegelijkertijd zijn ziekteverzuim en uitgebrande collega’s aan de orde van de dag. Onderwijs dat toekomstgericht en -bestendig is vraagt om een andere aanpak. Want dat afwezige of overspannen leerkrachten onwenselijk zijn voor de leerlingen is onbetwist. Hoe kunnen we dus het onderwijs zo vormgeven zodat het voor leerkrachten – en daarmee ook voor kinderen – gezondmakend is? Dit vraagt om onderzoek.
Wat is waarachtig onderwijs?
Wat geeft kracht om jouw eigen koers te varen?
Welke voeding heb jij nodig om vitaal les te kunnen geven?
Vanuit de vraag wat er allemaal in jou naar boven zou kunnen komen wanneer er niemand ‘boven’ jou staat, volgt alweer de volgende: Kan een zelfsturend college tot minder werkdruk en meer werkplezier leiden?
Bij Auryn hebben we hier veel ideeën over en hopen je enthousiast te kunnen maken. In dit licht hebben we een programma voor deze dag samengesteld – alles in het teken van inspiratie voor jou, voor je leerlingen en voor de toekomst!
Met bijdragen van: Philip Bakker, John Hogervorst, Jacques Meulman en Adam Rickets
Organisatie: Vrije Leerkrachten College Auryn
Zie: www.vc-auryn.nl