bushblairHet is ook altijd hetzelfde! Vijftien (!) jaar na dato staan de media bol met de lekkerste (maar zouteloze en halfbakken) hapjes uit de vijfhonderd-en-zoveel pagina’s tekst van de telefoontjes tussen Bill Clinton en Tony Blair – maar dat Driegonaal in 2003 al een transcript publiceerde van een telefoongesprek tussen George W. Bush en Tony Blair: daar wilde niemand iets van weten.
Nota bene nog vóór de inval in Irak publiceerden wij dit transcript waaruit eenduidig duidelijk werd dat Bush de inval al gepland en voorbereid had en waarin hij de Britse premier onder druk zette om zijn medewerking aan deze onzalige actie te verlenen.
De rest is geschiedenis – waar we vandaag nog middenin zitten. Het geeft weinig voldoening om hier opnieuw te constateren: de wereld zou er anders uitzien als iedereen Driegonaal zou lezen!

De wereldwijde scoop (in Driegonaal jrg 26, nr 3) waar niemand van wilde weten, dankten we aan toenmalig freelance medewerker Jerzy Rats. Helaas beschikte Driegonaal niet over de middelen deze internationaal vermaarde onderzoeksjournalist lang aan zich te binden. We introduceerden hem destijds als volgt:

Jerzy slaapt vaker in een 737 dan in z’n bed; is je-en-jij met iedereen die wat te betekenen heeft; prikt vijf maal daags zijn vorkje met topdiplomaten, Nobelprijswinnaars, MP’s en PM’s; ontbreekt nergens waar het echte nieuws gemaakt wordt: Jerzy Rats: nu in Driegonaal met zijn exclusieve bijdrage: wat u niet in de krant gelezen heeft!

En dít was de grootste wereldwijd genegeerde scoop in de geschiedenis van het geschreven woord:

-Ben jij het Tony?

-Ik ben het George.

-Oh… Hallo Tony! Karl (Rumsfeld , toenmalig minister van defensie van de VS – redactie) zei dat het goed was dat jij en ik een beetje bijpraten.

-Da’s altijd goed George.

-Alles goed Tony?

-Ach George, je weet, het leven kent pieken en dalen, als ik denk aan,…

-Onzin Tony! Het gaat om wat je doet! Dat is het enige wat telt!

-… hhm? …

-Tony? Je krijgt toch geen slappe knieën hè? Karl waarschuwde me er al voor.

-Maak je geen zorgen George, het is alleen dat,…

-Hoe bedoel je? Sta je aan mijn kant of niet Tony?

-Je weet waar ik sta George. Je hebt geen reden om,…

-Ik vraag het me soms af Tony!… Ik zal eerlijk met je zijn. Karl en ik hebben het hier net nog over gehad.

-En?

-Wat en? Hoe bedoel je dat? Ik zal je wat zeggen Tony… dat geleuter met Koffie (Koffi Anan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties – redactie) en de rest, en niet te vergeten die verschrikkelijke Chibrac (bedoeld is Jacques Chirac, toenmalig president van Frankrijk – redactie), dat moet nou maar eens afgelopen zijn. Over drie weken gaat het los Tony!

-Daar hebben jij en ik het al over gehad George. Het tijdschema is duidelijk.

-Nou dan – wat zeur je dan?

-Ik zeur niet George.

-Dat leek er anders wel op Tony. Sorry jongen, ik ben misschien niet zo duplomatiek (sic) als jullie Britten. Je weet dat ik er niets persoonlijks mee bedoel, toch?

-Dat weet ik George. Geen probleem.

-Precies! Nou zijn we waar we wezen moeten: geen probleem! Hier gaat alles ook naar wens. Heb je de laatste plannen al gezien? 4000 kruisraketten in 24 uur, wat zeg je daarvan? Jullie doen er twaalf Tony – wij de rest. Da’s nooit eerder vertoond. Zelfs niet door mijn vader! Zélfs niet door die,… die Hutler van jullie!

-Hitler bedoel je. Dat was een Duitser, George!

-Een Duitser…? Je bedoelt,… net als die Schorder (bedoeld is: toenmalig bondskanselier Schröder van Duitsland – redactie) bedoel je?… Jeeminee! Had ik dat geweten Tony! Jullie Europeanen! Jullie verrassen me Tony! Weet je dat?

-Nee, dat wist ik niet George. Maar zeg eens, hoe zit het met de media?

-De media?… Je bedoelt de tv – straks als de actie begint?

-Ja.

-Geen zorgen Tony. Karl heeft er al naar gekeken. En als ik zeg Karl, dan bedoel ik ook de mensen die om Karl heen staan, begrijp je Tony?

-Zeker George.

-Het is geregeld Tony. Neem dat maar van mij en Karl aan. Het wordt een all American picture! De strijd tegen het Kwaad! Een verhaal van moed en zelfopoffering. Mannen en vrouwen, zij aan zij, verenigd tegen het Kwaad! Mens en techniek verdelgen het Kwaad met wortel en tak. Met fantastische special effects en state of the art technologie! Maar het krijgt allemaal een menselijk gezicht! Het wordt veel beter dan met vader!

-Blij dat te horen George.

-Okee Tony. Dan hebben we voor dit moment alles gehad. Ik zie je gauw weer. Enne,… hou je knieën stijf Tony!

-Zal ik doen George.

-Je bent een goed christenmens Tony. God zegene je!

-Jou ook George.

Jerzy Rats