outlander

Naar het schijnt werd er vandaag hier en daar feest gevierd naar aanleiding van het feit dat de Nederlandse Grondwet 200 jaar oud is. Vanaf het instellen van de Grondwet ontwikkelde de democratie hier ten lande zich in stapjes tot wat zij nu geworden is.

Feest!

Interessant bericht in de Volkskrant vandaag.
In 2013 werden er, dankzij een kerstboom aan subsidie en fiscale maatregelen, 8.009 auto’s verkocht van het model Mitsubishi Outlander PHEV. Een wanstaltig gedrocht van een auto, maar wel een hybride: een auto die 30 (jaja: 30!) km elektrisch kan rijden alvorens op benzine over te gaan. (Als de berijder de auto althans braaf aan de stekker oplaadt).

De verkoop van deze 8.009 auto’s kost de Nederlandse schatkist, aldus de Volkskrant, in totaal € 250.000.000. Dat is ruim € 31.000 per verkocht exemplaar.

Daar komt nog eens eenzelfde bedrag bij vanwege de verkoop van andere elektrische en hybride auto’s, zoals de Tesla en de Porsche Panamera, luxe sportwagens van ruim een ton waarvan de aanschaf ook met enkele tienduizenden euro’s werd gestimuleerd.

Ere wie ere toekomt, de kamerleden Omtzigt (CDA), Huizing (VVD) en van Vliet (PVV) waren tegen deze fiscale regeling, die natuurlijk wél democratisch vastgesteld en goedgekeurd moest worden. Maar zij konden geen stand houden tegen, Omtzigt:, “een stoomwals” die over hen heen denderde: “Een alliantie van leden van het toenmalige kabinet-Rutte 1 (staatssecretaris van financiën Frans  Weekers en vicepremier Maxime Verhagen), de autobranche, de groene lobby, de Nederlandse Vereniging van Banken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, linkse kamerfracties, en een lid van het Koningshuis, prins Maurits van Oranje, keerde zich tegen hem.”

Kiezers mogen stemmen, dankzij de 200-jarige Grondwet.
Lobbyisten lobbyen en bepalen de wet- en regelgeving.
’t Is feest. Een lolly en nog een stembriefje voor iedereen!

Drs. Teentjes