nobelprijsDe Nobelprijs voor de economie gaat dit jaar naar drie Amerikaanse economen die zich weliswaar met hetzelfde onderzoeksgebied bezighouden – namelijk het gedrag van beleggers en de prijsvorming van effecten – maar die het volkomen met elkaar oneens zijn. De ene Nobelprijswinnaar stelt dat het gedrag van beleggers volkomen rationeel is; de andere winnaar stelt dat het gedrag van de belegger irrationeel is en gebaseerd op emotie, en de derde winnaar onderzoekt hoe theorieën  over de prijsvorming van effecten getoetst kunnen worden.

Mogelijk heeft Nobelprijscomité de wereld met deze combinatie van prijswinnaars een Zen-achtige raadselspreuk willen opgeven. Zo in de trant van: ‘het kan vriezen of het kan dooien’.
Da’s net wat wij ook al dachten, naar aanleiding van een ander gesprekje over de economie.

“Waarom hebben economen de crisis niet zien aankomen?”, daar ging het over. De economen putten zich uit in allerlei verklaringen waaruit duidelijk werd dat het gewoon moeilijk is om voorspellingen over de economie te doen. De economie als wetenschap blijkt verwant met de meteorologie; economen en weersvoorspellers zijn vakbroeders. Beide groepen wetenschappers kampen met het probleem dat de werkelijkheid vaak eigenzinnig is en zich anders gedraagt dan de voorspelling.
Lees hier verder