Een broek kan te groot of te klein zijn, of past helemaal goed. Een hamer kan te licht of te zwaar zijn, of ligt lekker in de hand. Is het ook zo met geld?

Kan geld ‘passen’, of te licht of te zwaar zijn?
Op de Community Currencies Conference in Den Haag zijn, gisteren en vandaag, zo’n 80 mensen van over de hele wereld bijeen om ervaringen en inzichten uit te wisselen over geld dat ‘past’. In de meeste gevallen bedoelt men daarmee: geld dat zijn ware doel dient, dat mensen in staat stelt om op een menswaardige manier te leven en zich te ontwikkelen, dat ondernemers die in een behoefte kunnen voorzien de mogelijkheid geeft om aan de slag te gaan..
En daarmee bedoelt men niet: geld dat gebruikt wordt om geld mee te verdienen (of om onvrijheid, ongelijkheid of egoïsme te bedienen).

Complementair geld is er in vele soorten en maten. Op veel plaatsen wordt geworsteld om tot ‘gezond werkend geld’ te komen en zijn alle mogelijke varianten ontwikkeld. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze mensen bewust maken van het enorme belang van geld, van de manier waarop wij het gebruiken en de manier waarop we het geldsysteem inrichten. Ze maken duidelijk dat geld mensenwerk is: het kan door ons worden vorm gegeven en kan het doel dienen dat wij er aan meegeven.

Op de website van de Summer Foundation vind je meer over geld:
bijvoorbeeld ideeën over wat geld is (zie aldaar: Geld en Schenkgeld)
– over een ongebruikelijke visie op het thema ‘tijd is geld’
over gebundelde kennis om tot een nieuw geldsysteem te komen
– of over een van de meest succesvolle regionale geldsystemen…