De Amerikaanse droom ontleed

Opmerkelijk genoeg wordt één van de oudste berichten op deze website volgens de statistieken nog steeds regelmatig gelezen. Het gaat over de ‘ver-Amerikanisering’ van de samenleving. In onze uitgebreide archieven diepten we een héél oude boekbespreking op die John Hogervorst in 1994 schreef over een klein maar razend interessant boekje van Noam Chomsky: What America really wants. We zijn bijna 20 jaar verder en dat geeft de lezer de gelegenheid om te beproeven of Chomsky’s visie op het Amerikaanse buitenlands beleid inmiddels op de mesthoop van de geschiedenis thuis hoort…

Lees verder

Ricardo Semler

Misschien lopen we in Driegonaal wel eens té ver voor de troepen uit. (Ligt dat aan ons, of aan de troepen?)

Gisteravond een inspirerende documentaire in Tegenlicht bij de VPRO. “Het levende bewijs dat radicaal anders werkt: minder regels en minder toezicht zorgen voor grotere productiviteit en geluk.” En zo is het maar net: moed, inspiratie en gezond verstand zijn voldoende om bestaande praktijken in nieuwe, hoopgevende werkelijkheid om te zetten.

In 1995 schreef Ben van Tilborg in Driegonaal (20e jaargang, nummer 2) een bespreking van het boek dat Semler toen al schreef: SEMCO-stijl.

Lees verder

Vrouwen veranderen de wereld

Vrouwen die de wereld veranderen bevat interviews met tien vrouwen, verspreid over de wereld, die een belangrijke rol spelen bij de strijd vóór sociale rechtvaardigheid, behoud van culturele identiteit, biodiversiteit of actief zijn in de beweging tégen de desastreuze gevolgen van de neoliberale globalisering. Het is een inspirerend en verhelderend boek met heel persoonlijke uitspraken, ook over het positieve voorbeeld dat veel ouders hebben gegeven om actief in de wereld te staan.

Hanneke Nelemans las en besprak het.

Lees verder

Geld verbindt

De manier waarop we de economie vormgeven, of beter gezegd: dat wij in de economie de boel de boel gelaten hebben op basis van de illusie dat alles het best voor elkaar komt als ieder voor zichzelf zorgt, heeft van de moderne economie een strijd op leven en dood, vriendelijke gezegd een wedloop gemaakt.
John Hogervorst signaleert een brochure over de betekenis van geld.

Lees verder

De wrange vruchten van inkomensongelijkheid

Wanneer een samenleving grote inkomensongelijkheid kent gaat dat vaak gepaard met  relatief meer criminaliteit, meer zelfmoorden en een mindere kwaliteit van gezondheidszorg en onderwijs.
Ruud Thelosen bespreekt: The Spirit Level: why equality is better for everyone

Lees verder

De rechtvaardige prijs

Uitgeverij Willehalm Instituut publiceerde twee uitgaven van Herbert Witzenmann. De eerste is een nieuwe druk van De rechtvaardige prijs, een uitgave die drie voordrachten bevat die als inleiding kunnen dienen tot Rudolf Steiners Wereldeconomie. Wereldeconomie (de Nederlandse vertaling is helaas al jaren uitverkocht) is de verzameling van voordrachten en vraag- en antwoordbijeenkomsten  waarin Rudolf Steiner, voor een gehoor van economiestudenten, diep inging op de beginselen van de ‘associatieve economie’.

Lees verder

Nieuwsbrief

De Driegonaal-nieuwsbrief verschijnt onregelmatig. Registreer hier!



Sociale netwerken